Interview met Jessie Adelaar + korte samenvatting over documentaire

In deze post kunt u een interview met Jessie Adelaar, die al een tijdje werkzaam is in het werkveld, lezen. Deze opdracht dient als vervanging voor de meeloopdag en bestaat uit twee onderdelen. Onderdeel 1 is het interview en onderdeel twee is een beknopte samenvatting van een bijpassende documentaire. 

 

Interview met Jessie Adelaar: 

 

CV van Jessie: 

 

   2015-2016: RTV Utrecht

- Cameraman Namen & Rugnummers

- Cameraman FC Utrecht TV 2017: OUTtv

- Producer algemeen 2017-2018: BNNVARA

- Producer Pauw

- Producer 3 Op Reis - Midweek

- Productieassistent 3 Op Reis

- Productieassistent Humor Om Te Lachen

- Productieassistent Avondlicht 2019: Talpa

- Producer Shownieuws




Vragen voor Jessie: 

 

1.     Wanneer en hoe merkte je dat je interesse had in dit werkveld (media)? 

 

Vroeger wilde ik filmregisseur of scriptschrijver worden. Toen ik in de derde van het vmbo zat heb ik de keuze gemaakt om beter te worden in wiskunde zodat ik na mijn eindexamens naar de havo kon gaan en daarna door naar de filmacademie. Al binnen een jaar realiseerde ik me dat ik echt heel slecht ben in wiskunde en dat dit dus niks ging worden. Ik kwam vervolgens op het spoor van een mbo-opleiding genaamd mediamanagement, er stond bij de beschrijving dat ik werd opgeleid tot producer maar dat ik ook les kreeg in regie. Ik had geen idee wat een producer was en dus heb ik me ingeschreven. Zodoende heb ik 4 jaar op een opleiding gezeten waarvan ik tot jaar 2 niet eens wist wat een producer was. Op een moment kreeg ik het door en kwam ik erachter dat ik er best goed in was en dat ik het leuker vond dan eventueel regie werk.

 

2.     Hoe ben je aan je eerste baantje gekomen en hoe was deze ervaring voor jou? 

 

Mijn eerste (bij)baantje was bij RTV Utrecht. Hier was ik parttime cameraman. Ik had eerder al stagegelopen bij RTV en kwam er daar ook achter dat ik best wel goed was in filmen, en zij kwamen daar ook achter. Daarom werd ik na mijn stage nog steeds opgebeld. Ik heb daar iets van 60 sportwedstrijden en een documentaire gefilmd. Mijn eerste echte baan (als producer) was bij BNNVARA, daar maakte ik een programma genaamd 3 Op Reis - Midweek, een spin-off van dat andere reisprogramma. Een paar maanden eerder had ik al bij BNNVARA gesolliciteerd om redacteur te worden bij Spuiten & Slikken. Ik werd toen uitgenodigd voor een gesprek en kreeg de opdracht om een script te schrijven voor een eventueel item. Dat deed ik, kreeg de baan niet maar kreeg wel te horen dat ze heel erg onder de indruk waren. Ze zeiden dat ik zeker nog van ze zou horen. Twee maanden later belden ze mij inderdaad op en opeens werkte ik bij BNNVARA. Precies een jaar later ging ik daar weg en had ik in de tussentijd 4 andere programma's gemaakt. Top werkplek, zou er zo weer heen gaan.

 

3.     Bij welke werknemer heb je het meeste geleerd en is jouw visie op dit werkveld eventueel positief/negatief verandert? 

 

Bij het late-night programma Pauw, van Jeroen Pauw, heb ik het meest geleerd. Ik werkte daar als producer en werd een beetje onder de hoede genomen van de productieleider Yvonne Borgers. Zij is echt een tijger. Ze is keihard, werkt supersnel en is enorm direct. Zij heeft mij alles geleerd over discipline, hard werken en het vermogen om over letterlijk alles na te denken. Verder was het een eer om met iemand als Jeroen Pauw te werken. Die man moest elke avond een topprestatie leveren voor ruim een miljoen mensen en deed dit met zoveel zelfvertrouwen en klasse dat je meteen respect voor die man krijgt.


4.     Ben je van plan om in dit werkveld werkzaam te blijven of zie je jezelf dit toch niet doen, waarom wel/niet? 

 

Ik zie mezelf nog wel terugkeren bij de televisie, wellicht als productieleider maar ik zie het ook wel zitten om ooit een eindredacteur te zijn van mijn eigen programma. Wel vind ik het belangrijk dat ik dan iets maak waar ik zelf een nog groter aandeel in heb dan ik normaal gesproken als werknemer zou hebben.

 

5.     Vertel eens over je meest interessante ervaring tijdens je loopbaan in de media? 

 

Er was een keer een uitzending van Pauw waarin een pas ontdekt schilderij van Rembrandt werd onthuld. Dat kreng werd op meerdere miljoenen euro's geschat en hing daar in de studio. Ik had die avonddienst. Ik vond het doodeng.

 

-       Vertel in je eigen woorden en met betrekking op je eigen ervaring in dit werkveld wat de eventuele consequenties zijn sinds het corona virus aanwezig is. 

 

Talkshows hebben de luxe dat zij gewoon nog kunnen uitzenden, al is het zonder publiek maar ze hebben nog steeds een uitzending. Ik ken collega's die werkzaam zijn in de fictie en daar maak ik mij dan wel zorgen om. Opnames liggen volledig stil tot nader orde en mogen pas weer opgang komen wanneer de maatregelen worden versoepeld. Je moet je voorstellen dat er bij zo'n opname tientallen mensen aanwezig zijn, en voor de acteurs is het onmogelijk om afstand te houden (tenzij het script daarom vraagt). Ik ben wel bang dat er over een aantal maanden van nu een stuk minder programma's zijn om uit te zenden.

 

-       Heb je zelf nog ideeën over bepaalde kansen die dit werkveld op dit moment/in deze situatie kan benutten? 

 

Ik denk dat de televisieprogramma’s zich er goed aan doen om dingen uit te zenden die niks met het coronavirus te maken hebben. Programma’s waarin je iets kunt leren. Bijvoorbeeld over de ruimte of kookprogramma’s. Iets in die richting. Mensen gaan het een beetje zat worden om constant hetzelfde verhaal van tig verschillende mensen te horen die elkaar allemaal tegenspreken.

DWDD deed dat heel goed in hun laatste weken. Zij ruilden hun herhaling tijdslot in voor programma’s op verzoek van hun gasten. Werd heel goed ontvangen.

 

 

In deel twee van deze post ga ik het hebben over de Netflix documentaire ‘The Social Dilemma’. In deze documentaire wordt de impact van sociale media op ons als mensen besproken en gaat het over het probleem dat zich sinds het ontstaan van de sociale media heeft gevormd. Hieronder heb ik een aantal besproken onderwerpen uit de documentaire benoemt die voor mij van belang waren. Deze onderwerpen hebben op mij persoonlijk een indruk achtergelaten en daarom heb ik ze in deze post verwerkt. 

 



 

The Social Dilemma – Netflix documentaire

 



The Social Dilemma is een documentaire die gaat over een Amerikaanse man genaamd Tristan Harris begint te vertellen over de tijd dat hij bij Google werkte en hij zich op een gegeven moment zorgen begon te maken over het feit dat het Gmail platform meer ‘etnisch design’ zou moeten hebben. Juist omdat zoveel mensen gebruik maken van Gmail van Google, moest het programma er anders uit gaan zien zodat mensen er minder verslaafd aan zouden raken. Tijdens deze uitleg benoemde hij het feit dat 50 tech designers beslissingen hebben genomen die later ruim 2 miljard mensen hebben beïnvloed. Tristan Harris wilde het etnische design van Gmail veranderen, maar daar werd vanuit de hogere hand geen aandacht aan besteed. 




 

Shoshana Zuboff: “Dit is een nieuwe soort markt. Het is een markt die nooit bestond. En het is een markt die handelt in menselijke futures”. In feite worden de sociale media-accounts omschreven als een manier om persoonlijke informatie van mensen binnen te slepen en dit te gebruiken om zo doelgericht mogelijk te adverteren. Shoshana Zuboff noemt het daarom een nieuwe soort markt. Elk sociale media platform probeert als het ware zoveel mogelijk ‘aandacht’ van jou te krijgen zodat zij zo veel mogelijk data over je kunnen verzamelen. Dit zorgt ervoor dat ze een bepaalde macht over je krijgen doordat ze zoveel over je komen te weten. 





 

Alles wat je als persoon op je sociale media-accounts uitvoert, wordt continue verzameld en omgezet in een soort van onzichtbare voodoo pop van jouzelf. Hiermee kunnen de computers achter jouw sociale media-account een soort voorspelling maken van wat jij graag wilt zien. 

 

Technische bedrijven hebben drie hoofddoelen. 

 

1.     Het doel je gebruik te verhogen, zodat je blijft scrollen. 

2.     Het groeidoel zodat je terugkomt en zoveel mogelijk vrienden uitnodigt en zij ook vrienden uitnodigen. 

3.     En het reclamedoel, om te zorgen dat we zoveel mogelijk geld verdienen aan reclame. 

 

Ik kan iedereen van harte aanraden deze documentaire te gaan kijken. Het is echt ontzettend interessant en eye-opening om al deze experts uit het werkveld te horen praten over alle (nadelige) gevolgen achter je social media-account. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Trends en ontwikkelingen binnen het werkveld media:

Samenvatting van 3 'Adobe online event' sessies + beantwoorde vragen over gekeken documentaire