Drie relevante mediabedrijven

In de deze post ga ik wat vertellen over drie relevante Nederlandse mediabedrijven, wat voor werkzaamheden zij verrichten en waarom ze voor mij belangrijk zijn. De zes grootste Nederlandse mediabedrijven van het moment zijn: de NPO, DPG-media, Talpa Network, Mediahuis Telegraaf Media Group, RTL Group en Sanoma Media. Ikzelf keek het meeste naar programma’s van de NPO, RTL en Talpa en daarom heb ik die drie mediabedrijven gekozen om in deze post wat dieper op in te gaan. Ik zal even kort uitleggen welke mediamerken vallen onder welk mediabedrijf en welke programma’s ikzelf persoonlijk het liefste kijk (Consultancy.nl, 2019).  

1. 1. De NPO

De NPO (Nederlandse Publieke Omroep) is opgericht in 1930 en bezitten de volgende mediamerken: NPO 1, NPO 2, NPO 3 NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO-3FM NPO Start en NOS Nieuws. Ikzelf kijk regelmatig het NOS-nieuws en zo heeft de NPO een paar programma’s waar ik maar al te graag naar keek/kijk. Het leuke aan de NPO vind ik zelf dat zij veel ‘echte’ programma’s maken. Persoonlijk kijk ik wat liever naar programma’s die gebaseerd zijn op dingen uit het echte leven. Zo keek ik altijd graag naar programma’s als: proefkonijnen en ‘je zal het maar hebben’. Dat vond ik altijd erg leuke en toch ook leerzame programma’s die gingen over bepaalde onderwerpen waar je je tijdens je gewone dagelijkse leven nooit bij stil zal staan. 

 

Zo vermeldt de NPO op hun website het volgende: 

 

“Open voor elkaar! 

NPO is open - voor iedereen en voor elkaar. We maken programma’s en online content die nieuwsgierig maken, prikkelend zijn en die onafhankelijk van politiek en commercie worden gemaakt (NPO, 2021).” 

Daar kan ik mij persoonlijk erg goed in vinden. De meeste programma’s van NPO kijken gewoon lekker weg en zetten je vaak ook nog eens aan het denken. Wat mij betreft behoort NPO zeker in dit rijtje thuis. 

2. RTL 

2.  RTL (onderdeel van Bertelsman) is een grote digitale mediagroep, met belangen in ruim zestig televisiekanalen en dertig radiostations in tien landen. In Nederland zijn de belangrijkste mediamerken van RTL RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, RTL XL en Videoland. 

 

RTL is voor mij persoonlijk staat voor gezellige en goed vermakende televisie. Programma’s zoals: The voice of Holland, All you need is love en Divorce waren en zijn voor mij altijd van die lekkere ‘zaterdag avond op de bank’ televisie momenten. RTL is wat mij betreft een goede tegenhanger van de NPO en hoort daarbij ook in datzelfde rijtje thuis. 

 3. Talpa 

3.  Talpa Network is het overkoepelende mediabedrijf van tv-zendermerken zoals: SBS6, Net5, Veronica en SBS9. Daarnaast is Talpa eigenaar van persbureau ANP, fotobureau Hollandse Hoogte, YouTube-kanaal StukTV en het platform van John de Mols zus Linda, genaamd LINDA. (O.a. tijdschrift LINDA., LINDANieuws, LINDA.tv). 

   
Talpa hanteert de mediaschijf van 5: 

 “Onze moderne mediaconsumptie is steeds gevarieerder. Talpa Network biedt een impactvol antwoord voor iedere mediabehoefte. Met onze mediaschijf van 5 vinden we steeds de ideale mix om dag en nacht relevant te zijn voor Nederlanders en hiermee voor onze partners. Een flexibele basis onder totaaloplossingen voor onze partners; adverteerders én mediabureaus (Talpa, 2021).”

 

Zelf vind ik het tijdschrijft ‘Linda’ vaak erg lekker weglezen en daarnaast kijk ik ook graag naar SBS6. Daar zijn vaak leuke programma’s te zien zoals: Ik houd van Holland, Chateau Meiland en lang leve de liefde. 

 

Bibliografie

Consultancy.nl. (2019, augustus 27). De grootste mediabedrijven van Nederland en ter wereld. Opgeroepen op maart 16, 2021, van www.consultancy.nl: https://www.consultancy.nl/nieuws/24543/de-grootste-mediabedrijven-van-nederland-en-ter-wereld

NPO. (2021). Open NPO. Opgeroepen op maart 15, 2021, van www.npo.nl: https://over.npo.nl/organisatie/waar-staat-de-npo-voor#open-voor-elkaar

Talpa. (2021). de schijf van vijf. Opgeroepen op maart 14, 2021, van www.talpanetwork.com: https://talpanetwork.com/wie-wij-zijn/de-schijf-van-vijf

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Trends en ontwikkelingen binnen het werkveld media:

Interview met Jessie Adelaar + korte samenvatting over documentaire

Samenvatting van 3 'Adobe online event' sessies + beantwoorde vragen over gekeken documentaire